Follow us

Τα Νέα μας

Aρχισαν από τις 7 Σεπτεμβρίου 2009 οι εγγραφές στο ΙΕΚ του Δήμου Βόλου

Ανακοινώνεται από τη διοίκηση, ότι και φέτος στο Δημοτικό ΙΕΚ θα λειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, ο οποίος λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια με μεγάλη επιτυχία:

 • Τεχνικός Διακόσμησης,
 • Γραφίστας Εντύπου κι Ηλεκτρονικών Μέσων,
 • Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης,
 • Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος,
 • Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας,
 • Ειδικός Ενδυματολογίας και Σχεδίασης Μόδας,
 • Τεχνικός Χειροποίητης Κεραμικής,
 • Εικονογράφος - Σκιτσογράφος.


Από πέρσι με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και της διοίκησης του ΔΙΕΚ, λειτουργεί και ο Τομέας Τουρισμού με 3 νέες ειδικότητες: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης , Υπεύθυνος Υποδοχής και Φιλοξενίας και Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης - για αποφοίτους Γυμνασίου. Σε όλες τις ειδικότητες γίνονται δεκτοί απόφοιτοι εξαταξίου Γυμνασίου, Ενιαίων Λυκείων, ΤΕΕ B΄ κύκλου, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Όπως διαπιστώθηκε ήδη, κατά το διάστημα των προεγγραφών, παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για όλες τις ειδικότητες από νέους της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής, αλλά κι από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ιδιαίτερα μεγάλη παρουσιάζεται η κίνηση για τα τμήματα Χειροποίητης Κεραμικής και Χειροποίητου Κοσμήματος, για τα οποία παρουσιάστηκαν κι αρκετοί ενδιαφερόμενοι από άλλες πόλεις.

Η φοίτηση σε όλες τις ειδικότητες του ΙΕΚ Δήμου Βόλου είναι διετής, εκτός από την ειδικότητα «Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης», στην οποία οι σπουδές διαρκούν ένα χρόνο. Με το τέλος της κατάρτισής τους, οι σπουδαστές δίνουν εξετάσεις στον ΟΕΕΚ κι αποκτούν αναγνωρισμένο κρατικό δίπλωμα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι σπουδαστές του Δημοτικού ΙΕΚ είναι περιζήτητοι για εργασία από τοπικές επιχειρήσεις κι όχι μόνο, από το στάδιο ακόμη των σπουδών τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι της κάθε ειδικότητας, έχουν τις παρακάτω δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης:


 1. Η κεραμική ως επάγγελμα συνδέεται με την πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου και τον τουρισμό. Ο τεχνικός κεραμίστας μπορεί να ασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας και δημιουργός δικών του έργων ή ως εξειδικευμένος κεραμίστας, τεχνολόγος, τεχνίτης του τροχού ή αγγειογράφος / διακοσμητής σε μεγάλα εργαστήρια ή βιοτεχνίες. Μπορεί επίσης να ανοίξει το δικό του ή συνεταιρικό εργαστήριο.
 2. Η παράδοση της χώρας μας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής συντελεί ώστε ο Τεχνικός Χειροποίητου / Παραγωγικού Κοσμήματος να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, συνεργάτης σε εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, σχεδιαστής κοσμημάτων σε επιχειρήσεις αργυροχρυσοχοΐας.
 3. Ο απόφοιτος γραφίστας μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, συνεργάτης σε εργαστήρια γραφικών τεχνών, σχεδιαστής πολυμέσων, συνεργάτης σε διαφημιστικές εταιρείες, συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργάτης σε εκδοτικούς οίκους.
 4. Ο τεχνικός διακόσμησης έχει όλα απαιτούμενα προσόντα για να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, συνεργάτης σε γραφεία μελετών και κατασκευών έργων διακόσμησης, συνεργάτης σε εταιρείες παραγωγής ή εφαρμογής υλικών και συστημάτων διακόσμησης, συνεργάτης σε γραφεία αρχιτεκτονικών μελετών, συνεργάτης σε εκθέσεις κουζίνας κι επίπλων.
 5. Ο ειδικός ενδυματολογίας και σχεδίασης μόδας εργάζεται, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ως υπεύθυνος δημιουργίας, οργάνωσης κι εκτέλεσης σε εταιρείες (βιοτεχνιών και βιομηχανιών ετοίμων ενδυμάτων).
 6. Ο τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης, με τις γνώσεις που αποκτά στο ΔΙΕΚ, μπορεί να εργαστεί ως βοηθός σε έργα ανασκαφών, ως υπάλληλος σε αρχαιολογικές υπηρεσίες, ως συνεργάτης σε ιδιωτικά εργαστήρια συντήρησης.
 7. Ο επαγγελματικός χώρος του τεχνικού φωτογραφίας είναι πολύ μεγάλος. Μπορεί να εργαστεί ως φωτογράφος / φωτορεπόρτερ για διάφορα έντυπα και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως φωτογράφος studio, ως φωτογράφος μόδας, πορτραίτου, ως τεχνικός διαφημιστικής ή επιστημονικής φωτογραφίας.
 8. O εικονογράφος / σκιτσογράφος μπορεί να εργαστεί σε έντυπα του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, σε εκδοτικούς οίκους, ως εικονογράφος βιβλίων, εικονογράφος διδακτικών κι επιστημονικών εγχειριδίων, εικονογράφος τουριστικών οδηγών.

Στις μέρες μας, οι εργασιακές θέσεις στον τομέα του Τουρισμού και της Φιλοξενίας δεν περιορίζονται μόνο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις εστίασης. Οι απόφοιτοι των τουριστικών ειδικοτήτων έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε επαγγελματικούς χώρους όπως μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων κι εστιατορίων, εταιρείες τροφοδοσίας, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές κι ακτοπλοϊκές εταιρείες, αθλητικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, κέντρα υγείας και ομορφιάς, επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, εταιρείες οργάνωσης συνεδρίων, εταιρείες συμβούλων και πολλά περισσότερα, ενώ ο οι τουριστικές ειδικότητες αποτελούν ιδανική επιλογή για τους ανθρώπους που αναζητούν μακροπρόθεσμες προοπτικές σταδιοδρομίας.
Πιο συγκεκριμένα:


 1. Το επαγγελματικό περιβάλλον του Υπευθύνου Υποδοχής και Φιλοξενίας καλύπτει πολλούς τύπους εργασιακών χώρων προσφέροντας του δυνατότητα απασχόλησης σε ποικίλες δραστηριότητες ή θέσεις εργασίας. Μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχεία οποιουδήποτε μεγέθους (συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων πολυτελείας), σε κέντρα υποδοχής (ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, νέων κτλ.), σε κρουαζιερόπλοια, κάμπινγκ, κτλ.
 2. Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης είναι ικανός να απασχοληθεί σε επιχειρήσεις Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο Τομέα. Με τις αποκτούμενες γνώσεις, μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας σύγχρονης κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου.
 3. Ο απόφοιτος της ειδικότητας Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης, έχει αποκτήσει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες , οι οποίες του επιτρέπουν να εργάζεται σε επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Αναμφισβήτητα, το Δημοτικό ΙΕΚ, με τους σύγχρονους χώρους διδασκαλίας του, τα άρτια εξοπλισμένα εργαστήριά του, το πλούσιο πρόγραμμα σπουδών και δραστηριοτήτων του και το άριστα καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του, αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για τους νέους που επιζητούν ποιοτικές σπουδές και υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση, εφόδια που θα τους οδηγήσουν στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες, προεγγραφές κι εγγραφές, μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του ΙΕΚ Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου 1 & Χείρωνος,
τηλ. 2421056446 / 56389, e-mail : info@diek.gr, edu@diek.gr, ώρες λειτουργίας: από 9.00 έως 13.00 κι από 18.30 -21.00 και στο website του ΔΙΕΚ: www.diek.gr.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ο υποψήφιοι συμπληρώνουν την αίτηση εγγραφής και προσκομίζουν:

 1. Επικυρωμένη φωτοτυπία απολυτηρίου Λυκείου
 2. Επικυρωμένη φωτοτυπία των δύο όψεων της ταυτότητας
 3. Πιστοποιητικό πολυτέκνων, αν προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια.
 4. Τρεις πρόσφατες φωτογραφίες
 5. Απόδειξη καταβολής τέλους εγγραφής Α΄ εξαμήνου (επαναλαμβάνεται και στην αρχή του β΄ εξαμήνου - μέσα Φεβρουαρίου) στον Οργανισμό Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ) του Υπουργείου Παιδείας:
  1. Εμπορική Τράπεζα 
  2. Παραλήπτης Ο.Ε.Ε.Κ 
  3. Αρ. Λογ: 83392151 
  4. Ποσόν: 45,00 ευρώ
 6. Καταβολή ποσού 250,00 ευρώ (δίδακτρα ½ Οκτωβρίου 85,00 ευρώ και Νοεμβρίου 165,00 ευρώ ). Για τους πολύτεκνους / τρίτεκνους η καταβολή του ποσού ανέρχεται στο ποσόν των 125,00 ευρώ.

ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε.

Ο υποψήφιοι συμπληρώνουν αίτηση εγγραφής αίτηση επιλογής και προσκομίζουν:

 1. Επικυρωμένη φωτοτυπία απολυτηρίου ελληνικού Λυκείου ή ξένου με αντιστοιχία από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εάν πρόκειται για Γενικό Λύκειο και από τον ΟΕΕΚ εάν είναι ΤΕΕ.
 2. Επικυρωμένη φωτοτυπία διαβατηρίου και άδειας διαμονής (ή βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής)
 3. Πιστοποιητικό ελληνομάθειας (εάν το απολυτήριο Λυκείου δεν είναι ελληνικό)
 4. Τρεις πρόσφατες φωτογραφίες
 5. Απόδειξη καταβολής τέλους εγγραφής Α΄ εξαμήνου (επαναλαμβάνεται και στην αρχή του β΄ εξαμήνου - μέσα Φεβρουαρίου) στον Οργανισμό Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ) του Υπουργείου Παιδείας:
  1. Εμπορική Τράπεζα
  2. Παραλήπτης Ο.Ε.Ε.Κ
  3. Αρ. Λογ: 83392151
  4. Ποσόν: 90,00 ευρώ
 6. Καταβολή ποσού 250,00 ευρώ (δίδακτρα ½ Οκτωβρίου 85,00 ευρώ και Νοεμβρίου 165,00 ευρώ ).

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέχρι Τετάρτη 14/10/09. Τα δίδακτρα ανέρχονται στο ποσόν των 165,00 ευρώ μηνιαίως. Το εκπαιδευτικό έτος 2009 -10 αρχίζει την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009 με συγκέντρωση όλων των καταρτιζομένων στο κτίριο του Ι.Ε.Κ στις 7.30 μ.μ.