Follow us

Τα Νέα μας

Υλοποίηση της 3ης Διακρατικής Συνάντησης του προγράμματος Erasmus+ ``The Future is our Jewel``, στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με Κινητικότητα σπουδαστών,

    Κατά τη διάρκεια των εγγραφών για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά 2020 -2021,οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 3η  Διακρατική Συνάντηση  του project ‘The  Future is our Jewel’,  παράλληλα με Κινητικότητα σπουδαστών και εκπαιδευτών του τμήματος Κοσμήματος του Ι.Ι.Ε.Κ  Δήμου Βόλου.

    Το έργο "Το μέλλον είναι το κόσμημά μας" συγκεντρώνει 6 σχολές εταίρους γύρω από ένα κοινό αντικείμενο, τη δημιουργία κοσμημάτων, των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά και η επαγγελματική ιστορία είναι διαφορετικές. Έτσι το πρόγραμμα καλύπτει την ανάγκη  ανάδειξης της ποικιλομορφίας στον χώρο του κοσμήματος, ώστε αυτές οι ιδιαίτερες  τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης να καταστούν πόροι κοινού πλούτου και μαθησιακών  ευκαιριών, με αποτέλεσμα την απόκτηση νέων γνώσεων και τεχνικών για την  προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των  σπουδαστών στον χώρο του κοσμήματος. Το πρόγραμμα παρέχει κινητικότητα κατάρτισης για σπουδαστές, η προστιθέμενη αξία των οποίων σχετίζεται με τους πόρους που παρέχονται από κάθε εταίρο και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο ανταλλάσσονται, μοιράζονται, συζητούνται και αναπτύσσονται νέες πρακτικές και τεχνικές για την πραγματοποίηση όχι μόνο πρωτότυπων κοσμημάτων αλλά και μιας βιώσιμης επιχείρησης.                                                        

     Κατά τη διάρκεια της Διακρατικής Συνάντησης, που υλοποιήθηκε στη σχολή εταίρο από τη Θεσσαλονίκη,- την Σχολή Τέχνης ΜOKUME- οι Εταίροι συζήτησαν, -δια ζώσης καθώς και με τηλεδιάσκεψη, για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν (Αγγλία,Πορτογαλία,Ιταλία) – την πορεία του τριετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος, οργάνωσαν τις επόμενες κινητικότητες σπουδαστών και εκπαιδευτών ενώ επεξεργάστηκαν τον ηλεκτρονικό κατάλογο με τα έργα και τις δράσεις των συμμετεχόντων.  Η υπεύθυνη  υλοποίησης του έργου κα Λ. Αργυράκου – εκπαιδεύτρια της ειδικότητας Κοσμήματος – παρουσίασε τις μέχρι τώρα δραστηριότητες του ΔΙΕΚ, τη σχολική χρονιά 2019-2020 και έκανε προτάσεις για την πορεία του έργου και την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Ενδιαφέρουσα ήταν και η  ξενάγηση στους χώρους και τα εργαστήρια της σχολής.

    Παράλληλα με την Διακρατική Συνάντηση υλοποιήθηκε και η Κινητικότητα σπουδαστών που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2020,αλλά αναβλήθηκε λόγω των μέτρων για τον COVID 19. Οι σπουδαστές παρακολούθησαν σεμινάρια από τους εκπαιδευτές της σχολής Mokume σε τεχνικές Κοσμήματος όπως η  Maltesing, το Mokume gane  και η κοπή πολύτιμων λίθων , ασχολήθηκαν με το Linoleum printing,  επισκέφθηκαν  εργαστήρια και επιχειρήσεις Κοσμήματος της Θεσσαλονίκης και ήρθαν σε επαφή με δραστηριότητες του κλάδου.

     Εξαιρετική εμπειρία ήταν η συμμετοχή και τον δύο group  στις πολιτισμικές δράσεις που οργάνωσε η σχολή φιλοξενίας, όπως η επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας και της Βεργίνας καθώς και η επίσκεψη της Περιοδεύουσας έκθεσης Κοσμήματος του προγράμματος την οποία τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών (ΠΟΒΑΚΩ) καιι Πρόεδρος της Συντεχνίας Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης (ΣΧΑΘ) κυρία Ελένη Τεζαψίδου καθώς και μέλη του Δ.Σ. της ΣΧΑΘ.

        Τις Σπουδάστριες, τη Διευθύντρια του Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου, κα Μ. Βούλγαρη την Υπεύθυνη του τμήματος Κοσμήματος κα Λ. Αργυράκου και το μέλος της Ομάδας Έργου του Project, κα Ό. Οικονόμου, συνόδεψε η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ, κα Α. Μορφογιάννη η οποία στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την πληρέστερη εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών.

      Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές στο ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου  μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ. 24210 56446 – 56389, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.diek.gr., καθώς και τις εγκαταστάσεις της σχολής - Ρήγα Φεραίου 1 και Χείρωνος,-  από 9.00π.μ. έως 15.00μ.μ. καθημερινά.

#thefutureisourjewel
#thefutureisourjewel
#erasmusproject
#erasmusplus