Follow us

Τα Νέα μας

Η ολοκλήρωση μιας δημιουργικής χρονιάς του Δημοτικου Ι.Ε.Κ.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική εκπαιδευτική χρονιά ολοκληρώθηκε για το Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Βόλου (ΔΙΕΚ), μια χρονιά ανάπτυξης, ωρίμανσης, επιτυχημένων εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών ταξιδιών, συμμετοχών σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, αλλά και αλλεπάλληλων διακρίσεων και βραβεύσεων
Στο Δημοτικό ΙΕΚ, μοναδικό ως ΙΕΚ Δήμου στην Ελλάδα και πρωτοποριακό με την ποικιλία των ειδικοτήτων λειτούργησαν και φέτος τα καλλιτεχνικά τμήματα του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών: του Κοσμήματος, της Κεραμικής, του Γραφίστα Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων, της Διακόσμησης, της Ενδυματολογίας, της Συντήρησης Έργων Τέχνης και της Φωτογραφίας.

Επίσης, λειτούργησαν για τρίτη πλέον χρονιά, με περισσότερο δυναμισμό οι ειδικότητες του Τομέα Τουρισμού: της Μαγειρικής Τέχνης, και του Υπεύθυνου Υποδοχής και Φιλοξενίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τρίτη χρονιά, το ΔΙΕΚ έδωσε τη δυνατότητα και στους αποφοίτους Γυμνασίου να λάβουν επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, μέσω της ειδικότητας « Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης» μονοετούς διάρκειας. O αριθμός των σπουδαστών του ΔΙΕΚ σημείωσε και φέτος ανοδική πορεία, κάτι που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ποιότητα των σπουδών. Μεταξύ των σπουδαστών και πολλοί, περισσότεροι από άλλη χρονιά, από άλλες πόλεις, από την Κρήτη και τους Λειψούς της Δωδεκανήσου μέχρι την Αλεξανδρούπολη και την Ηγουμενίτσα.

Επιπλέον, κατά το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011, αναπτύχθηκαν, παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πολλές δραστηριότητες, σχετικές με συνεργασίες και ανάθεση εργασιών από διάφορους Οργανισμούς, καθώς και εκπαιδευτικά ταξίδια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις, που συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου. Οι δράσεις αυτές είχαν ως σκοπό τη σύνδεση του ΔΙΕΚ με παραγωγικούς και πολιτιστικούς σκοπούς του Δήμου Βόλου, με τη διεύρυνση της γνώσης και της εμπειρίας και της συμπληρωματικής κατάρτισης σε ανάλογα ευρωπαϊκά ιδρύματα μέσω των συνεργασιών, στον εμπλουτισμό της εμπειρίας των σπουδαστών και στην προβολή του ΔΙΕΚ, αλλά και του Δήμου Βόλου γενικότερα.

Αξίζει να θυμηθούμε μερικές από τις πιο σημαντικές συνεργασίες, εκδηλώσεις και βραβεύσεις του ΔIEK, κατά την εκπαιδευτική χρονιά 2010 -11:

 

Έναρξη του προγράμματος INEDIC INNOVATION IN ECO-DESIGN IN CERAMICS, με πραγματοποίηση σεμιναρίου Οικολογικής Κεραμικής, το οποίο παρακολούθησαν 25 επαγγελματίες κεραμίστες και οι σπουδαστές σε έξι μηνιαίες συναντήσεις με τη συνεργασία επαγγελματικών κι εκπαιδευτικών φορέων από την Ισπανία και την Πορτογαλία..

Εγκαίνια, τον Ιανουάριο, της περιοδεύουσας Πανευρωπαϊκής Έκθεσης Κοσμήματος Σχολών Αργυροχρυσοχοΐας (P.L.E.), στο οποίο μετέχει το ΔΙΕΚ Bόλου από το 2008, μαζί με 18 ακόμη χώρες όπου παρουσιάστηκαν κοσμήματα σπουδαστών αντίστοιχων σχολών από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία..

Συμμετοχή και διακρίσεις σπουδαστών του Τμήματος Μαγειρικής του Δημοτικού ΙΕΚ στον Πανβαλκανικό Διαγωνισμό της Έκθεσης Τροφίμων DETROP στη Θεσσαλονίκη, το Μάρτιο, όπου 4 πρωτοετείς σπουδαστές διακρίθηκαν με 2 χρυσά βραβεία κι ένα ασημένιο στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

Εκδήλωση « Γεύσεις Μεσογείου» από τους σπουδαστές και καθηγητές του Τμήματος Μαγειρικής του Δημοτικού ΙΕΚ, το Μάρτιο, ως αποτέλεσμα ενός πιλοτικού τρίωρου προγράμματος όπου το μενού που ετοιμάστηκε καλέστηκαν να δοκιμάσουν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Οργανισμών του νέου Δήμου.

Συμμετοχή του Τμήματος Ενδυματολογίας του Δημοτικού ΙΕΚ, για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά με δημιουργίες σπουδαστών του, στη διοργάνωση Fashion Week Athens στο Γκάζι το Μάρτιο.

Εκπαιδευτικό ταξίδι, τον Απρίλιο, σπουδαστών και δασκάλων του Τμήματος Κοσμήματος του Δημοτικού ΙΕΚ στην Αμβέρσα του Βελγίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COMENIUS. Οι σπουδαστές ξεναγήθηκαν στη φημισμένη Κρατική Τεχνική Σχολή της Αμβέρσας (SIHA),παρακολούθησαν ειδικό σεμινάριο, θαύμασαν αληθινά διαμάντια και ιστορικά κομμάτια στο Μουσείο Διαμαντιών της Αμβέρσας, επισκέφθηκαν επίσης το HRD, το 2ο μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και πιστοποίησης διαμαντιών στον κόσμο, όπως και άλλα σημαντικά Μουσεία της Αμβέρσας.

Εκπαιδευτικό ταξίδι σπουδαστών των Τμημάτων Γραφιστικής, Ενδυματολογίας και Φωτογραφίας στην Τσεχία, στο πλαίσιο του Προγράμματος κινητικότητας LEONARDO, διάρκειας 3 εβδομάδων το Μάρτιο-Απρίλιο. Παράλληλα με τις ώρες κατάρτισης, έγιναν επισκέψεις σε εργαστήρια, σε συναφείς επιχειρήσεις και σε χώρους πολιτισμού.

Λειτουργία Εργαστήριων Κεραμικής, Ψηφιδωτού και Μαγειρικής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου, για τους μαθητές των Σχολείων του Βόλου.

Συμμετοχή και διακρίσεις σπουδαστών του Τμήματος Μαγειρικής του Δημοτικού ΙΕΚ, στο 2ο Διαγωνισμό Μαγειρικής Τεχνικής, που διοργάνωσε η Εταιρεία ΕΜΕΚΑ ΑΕ ( 2 χρυσά μετάλλια, 2 αργυρά και 2 χάλκινα) το Μάιο.

Συμμετοχή του Τμήματος Κοσμήματος, το Μάιο, στο Συνέδριο του προγράμματος Comenius στο Porto της Πορτογαλίας, με θέμα την οργάνωση και σχεδίαση των δράσεων των Σχολών Κοσμήματος που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και στη συνέχεια εκπαιδευτικό ταξίδι στη Σχολή της πόλης Vigo της Ισπανίας, όπου στο διαγωνισμό κατασκευής Κοσμήματος, στο πλαίσιο του 19ου Συνεδρίου του PLE, που πραγματοποιήθηκε 2 σπουδάστριες διακρίθηκαν με το2ο και 3ο βραβείο αντίστοιχα διαγωνιζόμενες με σπουδαστές 17 Ευρωπαϊκών Σχολών. Παράλληλ στα πλαίσια του συνεδρίου οργανώθηκαν διαλέξεις, σεμινάρια και επισκέψεις σε ισπανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων στους χώρους σχεδιασμού και παραγωγής της Εταιρείας ZARA.

Πραγματοποίηση παραγωγικού σεμιναρίου, με τίτλο « Παράδοση και Τέχνες», σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρυνίτσας, τον Ιούνιο, για ενήλικες, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τέχνες όπως η κεραμική, το κόσμημα, η μόδα, η μαγειρική.

 

Τέλος η χρονιά ολοκληρώθηκε με τις ετήσιες καθιερωμένες εκδηλώσεις: την Ετήσια Έκθεση των σπουδαστών του ΔΙΕΚ . Πρόκειται για την 15η έκθεση που διοργανώνει το ΙΕΚ του Δήμου Βόλου από τότε που μετακόμισε στο νέο κτίριο το 1996. Στη συγκεκριμένη έκθεση, οι επισκέπτες θαύμασαν τη δουλειά όλων των σπουδαστών ανά εργαστήριο για την ποιότητα, την ποικιλία, τη φαντασία, αλλά και τη δημιουργικότητα που διακρίνει τους νέους, σπουδαστές του. Ενώ η φαντασμαγορική, επετειακή Ετήσια Επίδειξη Μόδας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος, στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας, στη συμβολή των οδών Ερμού και Αγ. Νικολάου, όπου παρουσιάστηκε μια επιλογή ενδυμάτων μιας εικοσαετίας, από το 1991 που έγινε η πρώτη Επίδειξη μόδας του Τμήματος Ενδυματολογίας, καθώς και φετινές δημιουργίες, όπως και δημιουργίες ειδικά για την Επίδειξη του Τμήματος Κοσμήματος.

Η επίδειξη προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενθουσιώδεις αντιδράσεις τη βολιώτικη βραδιά Μόδας.

Καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα παραμένει ανοιχτή, κατά τις πρωινές ώρες, η Έκθεση Σπουδαστικών Εργασιών, στο κτίριο του Δημοτικό ΙΕΚ, τόσο για το κοινό, όσο και για τους υποψήφιους σπουδαστές, που επιθυμούν να δουν από κοντά δείγματα της δουλειάς που πραγματοποιείται στα εργαστήρια. Το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο ειδικής τελετής και η καθιερωμένη πλέον, τελετή απονομής Βεβαιώσεων Επαγγελματικής Κατάρτισης στους αποφοίτους όλων των Τμημάτων. Οι προεγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει, με αυξημένο το ενδιαφέρον των υποψηφίων σπουδαστών για όλες τις ειδικότητες του ΙΕΚ Δήμου Βόλου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθημερινά 9π.μ.-3.00 μμ. στη Γραμματεία του Δημοτικού ΙΕΚ, Ρήγα Φεραίου 1 & Χείρωνος (έναντι σχολικού συγκροτήματος Μουρτζούκου) και στα τηλ. 2421056446 & 56389 ή να επισκέπτονται το site του ΔΙΕΚ www.diek.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικότερα για τις ειδικότητες και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την προεγγραφή τους.