Follow us

Τα Νέα μας

22o Πανευρωπαϊκό συνέδριο σχολών Αργυροχρυσοχοΐας στο Βόλο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18 Μαΐου, το 22o Πανευρωπαϊκό συνέδριο του PLE (Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σχολών Αργυροχρυσοχοΐας) στο Βόλο. Τα σχόλια των συμμετεχόντων ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά για την όλη διοργάνωση και επέστρεψαν στις χώρες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις από το Βόλο και την Ελλάδα!

Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο του συνεδρίου το Σάββατο 17 Μαΐου και στην απονομή των βραβείων του διαγωνισμού, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, Αργ/χόων, Κοσμ/λών Ωρολογοπολών) κος Γουργιώτης, το μέλος του Δ.Σ κος Ραχμανίδης καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Μαγνησίας κος Μαρκόπουλος, ο αντιπρόεδρος κος Φόβος και το μέλος του Δ.Σ κος Παναγιώτης Καλόβουλος και κα Ζωή Πρίντζιπα

Δεκαπέντε σχολές από δέκα χώρες με κορυφαία ονόματα της Αργυροχρυσοχοΐας από όλη την Ευρώπη, συμμετείχαν στη μεγάλη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή μας, με πρωτοβουλία του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, στο διάστημα μεταξύ 15 και 18 Μαΐου.
Το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σχολών Αργυροχρυσοχοΐας (PLE), ανέλαβε τη διοργάνωση της παραπάνω συνάντησης, με τη συνδρομή φορέων της περιοχής μας και την αρωγή του Δήμου Βόλου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμ/λών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Μαγνησίας και τοπικών επιχειρήσεων.

Το τριήμερο συνέδριο περιλάμβανε μια σειρά από δράσεις όπως: συναντήσεις εργασίας των εταίρων, εκπαιδευτικές επισκέψεις με σκοπό να γνωρίσουν την ιστορία και το πλούτο της περιοχής μας, σεμινάρια στο Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου για τους σπουδαστές των σχολών που συμμετείχαν, τα οποία διοργανώθηκαν από τις ειδικότητες του Ενδύματος, της Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αργυροχρυσοχοΐας., διαλέξεις κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου με διεθνή ακτινοβολία και παρουσίαση της Πανευρωπαϊκής έκθεσης κοσμήματος στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα.

Πιο συγκεκριμένα τη Παρασκευή 16 Μαΐου, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, παρουσιάστηκε η 22η Πανευρωπαϊκή Περιοδεύουσα έκθεση κοσμήματος, ενώ συγχρόνως παρουσιάστηκαν και δύο παράλληλες εκθέσεις, η Έκθεση διαγωνισμού σχεδιασμού και κατασκευής κοσμήματος στα πλαίσια του 22ου συνεδρίου και και η περιοδεύουσα έκθεση Comenius 2012-2014: “Ceci n’est pas un bijou !”.

Το θέμα του διαγωνισμού για φέτος ήταν “The sea as a diachronic vessel for social and cultural communication between people”.

Τα βραβεία του φετινού διαγωνισμού είναι ανά κατηγορία:

  1. Κατηγορία Σχεδίου Κοσμήματος
    • Λισσαβόνα (Πορτογαλία)
    • Μαδρίτη (Ισπανία)
    • Τούρνωβ (Τσεχία)
  2. Κατηγορία Κατασκευής Κοσμήματος
    • Βίγκο (Ισπανία)
    • Τούρνωβ (Τσεχία)
  3. Κατηγορία παρουσίασης Powerpoint/Video
    • Τούρνωβ (Τσεχία)
    • Αμβέρσα (Βέλγιο)
    • Λιεπάγια (Λετονία)

Τα εγκαίνια της έκθεσης προηγήθηκαν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από σημαντικά ονόματα του χώρου, και πιο συγκεκριμένα, η κα Πόπη Δήμου Ιστορικός Ελληνικού Πολιτισμού και καθηγήτρια στο Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου, με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο “Volos through History”, παρουσίασε στους Ευρωπαίους φιλοξενούμενους μας μια ιστορική αναδρομή της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Ακολούθησε η διάλεξη του κου Αλέξανδρου Σεργουλόπουλου (B.Sc,M.Sc.,FGA,DGA Γεωλόγος, Γεμμολόγος, Ειδικός Διαμαντιών), μια μοναδική ανάλυση για το πιο ακριβό και πιο δημοφιλές πέτρωμα, με τίτλο “Diamonds: Rare Gems of Desire or Unique Proofs of Earth’s History ?”. Τέλος είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενήσουμε τη κα Λίνα Φανουράκη (Σχεδιάστρια Κοσμημάτων-Δημιουργός Κοσμημάτων – Επιχειρηματίας) και να απολαύσουμε τη διάλεξή της με θέμα: “Development of personal aesthetics in jewellery”

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης» προσέφεραν μπουφέ με απολαυστικές δημιουργίες που επιμεληθήκαν με τη βοήθεια των καθηγητών τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τη διοργάνωση του Συνεδρίου εργάστηκαν, προσφέροντας τη πολύτιμη βοήθειά τους (Μεταφράσεις, φωτογραφική κάλυψη, catering εγκαινίων, οργάνωση σεμιναρίων, υποδοχή των συνέδρων και το επικοινωνιακό υλικό της διοργάνωσης), οι καθηγητές και οι σπουδαστές της σχολής.

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνική Σχολή ανέλαβε τη διοργάνωση της εν λόγω πανευρωπαϊκής συνάντησης. Η ανάληψη της διοργάνωσης αυτής έγινε στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που αναπτύσσει η σχολή, με στόχο τη γενικότερη αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ συγχρόνως διευρύνονται οι επαφές με σχολές του εξωτερικού, προκειμένου το ΔΙΕΚ να συμμετέχει σε ανάλογης εμβέλειας Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αποτέλεσμα της ιδιαίτερα έντονης δραστηριότητας του Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου είναι και η στήριξη που εξήγγειλε μέσω της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ κος Γουργιώτης.
Πιο συγκεκριμένα ο κος Γουργιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Το ενδιαφέρον της ΠΟΒΑΚΩ για την εκπαίδευση αποδεικνύεται έμπρακτα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία θέλοντας να εντάξει τις επιχειρήσεις του κλάδου στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ, πραγματοποιεί συνεχόμενες συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας καταθέσαμε μέτρα για την ανάπτυξη του κλάδου και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος βασικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επίσημα λοιπόν σήμερα σας ανακοινώνω ότι έχουμε ενσωματώσει στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ εκτός των άλλων, τα 3 Δημόσια ΙΕΚ και το ΔΙΕΚ Βόλου, με σκοπό την ενεργοποίηση-εκσυγχρονισμό και την πλήρη αναδιάρθρωση αυτών.”

Πέραν της στήριξης του Πανελλήνιου οργάνου των Αργρυροχρυσοχόων (ΠΟΒΑΚΩ) η δραστηριότητα του Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου προσέλκυσε και το ενδιαφέρον Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσκάλεσε το Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου να συμμετέχει σε Διαδραστικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος MEDNETA.
(Το Πρόγραμμα ΜΕDΝΕΤΑ εστιάζει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και στοχεύει στην επίτευξη του διασυνοριακού διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επαγγελμάτων τέχνης (ΑCDs- Arts, Crafts and Design) και τους σχετιζόμενους με αυτές φορείς.)
Δύο στελέχη του Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου, η κα Λ. Αργυράκου - εκπαιδεύτρια Αργυροχρυσοχοϊας - και η κα Ο. Οικονόμου – εκπαιδεύτρια Ενδυματολογίας - θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους, στο διαδραστικό σεμινάριο στις 4 Ιουνίου στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το ίδιο διάστημα 3-6 Ιουνίου ομάδα σπουδαστών του Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου θα ταξιδέψει στη Φινλανδία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εταιρικού προγράμματος Leonardo (Small Enterprises for a European Crisis). Μια σημαντική εταιρική σχέση, όπου για πρώτη φόρα δημιουργείται πλαίσιο περιγραφής, υιοθέτησης και απόδοσης μονάδων ECVET στους σπουδαστές που λαμβάνουν μέρος. Ένα καινοτόμο Πανευρωπαϊκό εργαλείο για την προώθηση της κινητικότητας, της διαφάνειας και συγκρισιμότητας των τίτλων/προσόντων που χορηγούνται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου, ένας θεσμός και σημείο αναφοράς για τη πόλη του Βόλου, ως ένα δυναμικό στοιχείο, συνεχώς προσαρμόζεται και εξελίσσεται, αναβαθμίζοντας το επίπεδο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχει. Ως ένας εκπαιδευτικός φορέας που προετοιμάζει τους αυριανούς επαγγελματίες, έχουμε άμεση σχέση με την αγορά και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων , αλλά να προσπαθούμε να επηρεάζουμε αυτές στο βαθμό που μπορούμε.