Follow us

Τα Νέα μας

Πανευρωπαϊκή συνάντηση σχολών αργυροχρυσοχοΐας στο Βόλο

Κορυφαία ονόματα της αργυροχρυσοχοΐας από όλη την Ευρώπη, θα συμμετάσχουν στη μεγάλη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην περιοχή μας, με πρωτοβουλία του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, στο διάστημα μεταξύ 15 και 18 Μαΐου.

Το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σχολών Αργυροχρυσοχοΐας ( PLE), έχει αναλάβει τη διοργάνωση της παραπάνω συνάντησης, με τη συνδρομή φορέων της περιοχής μας και την αρωγή του Δήμου Βόλου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμ/λών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Μαγνησίας και τοπικών επιχειρήσεων. Στην πανευρωπαϊκή συνάντηση του Βόλου αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες καθηγητές και σπουδαστές από δεκαοκτώ σχολές Αργυροχρυσοχοΐας και σημαντικές προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη.

Η παραπάνω διοργάνωση περιλαμβάνει συνέδριο, έκθεση και διαγωνισμό κοσμήματος που θα «φιλοξενηθεί» στον Τσαλαπάτα, διαλέξεις κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου με διεθνή ακτινοβολία, αλλά και συνάντηση εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί, αντίστοιχα, σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Πιο συγκεκριμένα τη Παρασκευή 16 Μαίου και ώρα 21.00, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς), θα εγκαινιαστεί η 22η Πανευρωπαϊκή Περιοδεύουσα έκθεση κοσμήματος, ενώ θα υπάρχουν και δύο παράλληλες εκθέσεις : Έκθεση διαγωνισμού σχεδιασμού και κατασκευής κοσμήματος στα πλαίσια του 22ου συνεδρίου. Το θέμα του διαγωνισμού για φέτος είναι “The sea as a diachronic vessel for social and cultural communication between people”.Τέλος θα παρουσιαστεί και η περιοδεύουσα έκθεση Comenius 2012-2014: “Ceci n’est pas un bijou !”

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα προηγηθούν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από σημαντικά ονόματα του χώρου, πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των διαλέξεων είναι:

  • 19.00-19.30: “Volos through History” , Πόπη Δήμου – Ιστορικός Ελληνικού Πολιτισμού
  • 19.30-20.00: “Διαμάντια : Σπάνια πετράδια πόθου ή μοναδικές αποδείξεις της ιστορίας της Γης “ / “Diamonds: Rare Gems of Desire or Unique Proofs of Earth’s History ?” , Αλέξανδρος Σεργουλόπουλος - B.Sc,M.Sc.,FGA,DGA Γεωλόγος, Γεμμολόγος, Ειδικός Διαμαντιών.
  • 20.00 – 21.00 : Ανάπτυξη της προσωπικής αισθητικής στο κόσμημα, Λίνα Φανουράκη: Σχεδιάστρια Κοσμημάτων-Δημιουργός Κοσμημάτων Επιχειρηματίας.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης» θα προσφέρουν μπουφέ με απολαυστικές δημιουργίες που θα επιμεληθούν με τη βοήθεια των καθηγητών τους.

Στα πλαίσια του τριήμερου Συνεδρίου πέρα του διαγωνισμού και των εκθέσεων, περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο και γνωριμία με τη περιοχή μας, καθώς επίσης και σεμινάρια στο ΔΙΕΚ για τους σπουδαστές των σχολών που θα συμμετέχουν. Τα σεμινάρια θα διοργανωθούν από τις ειδικότητες του Ενδύματος, της Συντήρησης Έργων Τέχνης και φυσικά της Αργυροχρυσοχοΐας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για τη διοργάνωση του Συνεδρίου εργάστηκαν και θα εργαστούν, προσφέροντας τη πολύτιμη βοήθειά τους (Μεταφράσεις, φωτογραφική κάλυψη, catering εγκαινίων, οργάνωση σεμιναρίων, υποδοχή των συνέδρων και το επικοινωνιακό υλικό της διοργάνωσης), οι καθηγητές και οι σπουδαστές της σχολής.

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνική Σχολή αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εν λόγω πανευρωπαϊκής συνάντησης, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ανάληψη της διοργάνωσης αυτής γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που αναπτύσσει η σχολή, με στόχο τη γενικότερη αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος και πιο συγκεκριμένα της αργυροχρυσοχοΐας και του κοσμήματος και κυριότερα του ελληνικού κοσμήματος. Συγχρόνως διευρύνονται οι επαφές με σχολές του εξωτερικού, προκειμένου το ΔΙΕΚ να συμμετέχει σε ανάλογης εμβέλειας Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου είναι μέλος του PLE από το 2007 και συμμετέχει κάθε χρόνο στα συνέδρια και τους πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται, αποσπώντας σειρά διακρίσεων.