Follow us

Τα Νέα μας

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ 1ης ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ `The future is our jewel`.

 

Ένας από τους βασικούς στόχους του  Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ είναι η πληρέστερη εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών του, γεγονός που ενισχύεται  από τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.  Με την έναρξη των εγγραφών για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά 2018 -2019, το Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου, ενημερώθηκε για την  έγκριση του νέου προγράμματος erasmus+ ``Τhe future is our jewel`` στο οποίο συμμετέχει το τμήμα κοσμήματος.

    Το έργο "Το μέλλον είναι το κόσμημά μας" συγκεντρώνει 6 σχολές εταίρους γύρω από ένα κοινό αντικείμενο, τη δημιουργία κοσμημάτων, των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά και η επαγγελματική ιστορία είναι διαφορετικές. Έτσι το πρόγραμμα καλύπτει την ανάγκη  ανάδειξης της ποικιλομορφίας στον χώρο του κοσμήματος, ώστε αυτές οι ιδιαίτερες  τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης να καταστούν πόροι κοινού πλούτου και μαθησιακών  ευκαιριών, με αποτέλεσμα την απόκτηση νέων γνώσεων και τεχνικών για την  προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των  σπουδαστών στον χώρο του κοσμήματος.

    Το πρόγραμμα εργασίας κατά τη διάρκεια των τριών ετών,  σχετίζεται με τέσσερις  τύπους δραστηριοτήτων  για τη μεθοδολογία υλοποίησης και διαχείρισης της στρατηγικής  εταιρικής σχέσης: 1)την ΕΡΕΥΝΑ, 2)την  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ, 3) την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ, 4) τις ΕΚΘΕΣΕΙΣ, για την προβολή του έργου των σπουδαστών !

Το πρόγραμμα παρέχει κινητικότητα κατάρτισης για σπουδαστές, η προστιθέμενη αξία των οποίων σχετίζεται με τους πόρους που παρέχονται από κάθε εταίρο και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο ανταλλάσσονται, μοιράζονται, συζητούνται και αναπτύσσονται νέες πρακτικές και τεχνικές για την πραγματοποίηση όχι μόνο πρωτότυπων κοσμημάτων αλλά και μιας βιώσιμης επιχείρησης. Επιπρόσθετα και για να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους, ο ιστότοπος,  https://thefutureisourjewel.wordpress.com και όλα τα αποτελέσματα θα παραμείνουν λειτουργικά μετά το κλείσιμο του έργου, ώστε να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι εταίροι να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν ιδέες, να προτείνουν βελτιώσεις και να επικαιροποιούν καινοτόμες μεθόδους.

    Το  Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου επισκέφθηκαν από τις 1 έως τις 5 Απριλίου,δυο Ευρωπαϊκές σχολές η FOR.AL από τη Valenza της Ιταλίας και οι Σχολή Τέχνης MOKUME από τη Θεσσαλονίκη.  Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια στην Γεμμολογία  με θέμα  `Διαμάντι, θεωρία και πρακτική` , στην αργυροχρυσοχοΐα με θέματα τις τεχνικές ΄συρματερή` -filigree,  σμάλτο ,crochet, ψηφιδωτό με εφαρμογή στο κόσμημα και `μακραμέ`.  Τα εργαστήρια  ήταν καθημερινά, σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα τουλάχιστον οκτώ ωρών!  Σπουδαστές και εκπαιδευτές επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας  Ν&Σ Τσαλαπάτα,  τους Αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου και Διμηνίου, την Μακρυνίτσα   και ενθουσιάστηκαν με την Πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας!

Στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus+  το τμήμα κοσμήματος του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου συμμετέχει με 15 κοσμήματα στην 1η περιοδεύουσα Πανευρωπαϊκή έκθεση  που αποτελείται αποκλειστικά από σπουδαστικές εργασίες με θέμα  το ``Νερό``.  Η έκθεση ξεκίνησε  στη Μαδρίτη τον Ιανουάριο του 2019, έχει παρουσιασθεί  στο Πόρτο, στη Βαλέντσα της Ιταλίας  και  στη Θεσσαλονίκη , ενώ τον Μάιο θα παρουσιασθεί στο Λονδίνο και θα καταλήξει στο Βόλο τον Ιούνιο του 2019.

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των ειδικοτήτων του   Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου, διαδικασία που οδηγεί στην  προσομοίωση της επαγγελματικής εμπειρίας, μέσα από τις εργασίες που αναλαμβάνουν οι σπουδαστές σε αληθινό χρόνο! Έτσι οι Γραφικές Τέχνες δημιούργησαν την αφίσα της συνάντησης, οι Ζαχαροπλάστες και το τμήμα των Τουριστικών ανέλαβαν  τα κεράσματα  και την οργάνωση των coffee breaks,  το τμήμα Μαγειρικής  οργάνωσε ένα γεύμα-κέρασμα  με τοπικά παραδοσιακά πιάτα, ενώ το τμήμα Συντήρησης οργάνωσε το σεμινάριο στο ψηφιδωτό! Η διεύθυνση  ευχαριστεί όλους τους εκπαιδευτές των τμημάτων που συμμετείχαν στις δράσεις και τον κο Χρήστο Δρακάτο  Diamond Grader HRD,  απόφοιτο του Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου, σημερινού επαγγελματία του χώρου,  που συμμετείχε στο σεμινάριο της Γεμμολογίας με την εκπαιδεύτρια του τμήματος Κοσμήματος κα Λέτα Αργυράκου.

 

     Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και νόμιμη εκπρόσωπος του Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου κα Σοφία Χάλαρη και η Δημοτική αρχή του Βόλου ενισχύουν και προωθούν  αντίστοιχες Ευρωπαϊκές δράσεις, τα  οφέλη των οποίων  μέσω των προγραμμάτων erasmus+ δεν σταματούν με την αποφοίτηση των σπουδαστών, αλλά συνεχίζονται και στην μετέπειτα πορεία τους στην αγορά εργασίας.    

#thefutureisourjewel
#thefutureisourjewel
#erasmusproject
#erasmusplus