Follow us

Τα Νέα μας

Συνέντευξη Τύπου για το έργο του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου

Το ΙΙΕΚ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου είναι το μοναδικό ΙΙΕΚ που ανήκει σε Δήμο. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εργάζεται  με μια ασπίδα προστασίας αφού ο χαρακτήρας του   δεν είναι κερδοσκοπικός , αλλά εστιάζει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας που συνεχώς διογκώνεται. Σε αυτό  το πρόβλημα εστιάζει το δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου και έχοντας ως σύμμαχο τη Δημοτική αρχή και την υποστήριξη του Δημάρχου κ. Αχιλλέα Μπέου, αισιοδοξεί πως θα συμβάλει τα μέγιστα στον περιορισμό του φαινομένου της ανεργίας.

Είναι τμήμα της  Κοινωφελούς Επιχείρησης  του Δήμου, της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και  γι΄ αυτό το λόγο ο χαρακτήρας του είναι κοινωνικός, γεγονός που αποδεικνύεται  με το  τιμολόγιο διδάκτρων το οποίο είναι το πιο χαμηλό της αγοράς σε πανελλήνιο επίπεδο. Ενισχύει τις οικονομικά ευάλωτες  ομάδες με χαμηλά εισοδήματα,  καθώς και τις  μονογονεϊκές,  τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Τα έσοδα από το αντίτιμο των σπουδαστών καλύπτουν τις μισθοδοσίες των εκπαιδευτών.

Τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου  έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με επιχειρήσεις. σε ευρύ πανελλαδικό φάσμα, μέσα από το γραφείο Πρακτικής Άσκησης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας  που έχει συστήσει . Καταγράφει ανάγκες σε θέσεις εργασίας αλλά και ανάγκες των επιχειρήσεων στον παραγωγικό και σχεδιαστικό τομέα, ενημερώνεται για τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των εργασιακών κενών θέσεων και προετοιμάζει τους σπουδαστές του με πρόσθετα εργαλεία ώστε να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τις θέσεις αυτές.   Το ποσοστό επιτυχίας των σπουδαστών στις εξετάσεις πιστοποίησης για το κρατικό δίπλωμα είναι πολύ υψηλό.

Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές του να πραγματοποιήσουν το μάθημα της πρακτικής άσκησης μέσα από πραγματικές συνθήκες εργασίας και όχι στο ασφαλές εικονικό περιβάλλον μιας σχολής. 

Διαθέτει πρόσθετες παροχές  όπως:

 • Εξειδίκευση σε σύγχρονα ξενοδοχειακά προγράμματα
 • Εκμάθηση σχεδιαστικών προγραμμάτων στις εφαρμοσμένες τέχνες τελευταίας τεχνολογίας,
 • Εκμάθηση χρήσης Η/Υ με σκοπό την απόκτηση πιστοποίησης γνώσεων
 • Παροχή Υποτροφιών στους καλύτερους σπουδαστές της κάθε ειδικότητας του Β΄εξαμήνου.
 • Συμμετοχή σε διαγωνισμούς
 • Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα
 • Έκπτωση σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις
 • Ασφάλιση σπουδαστών κατά την διάρκεια της Κατάρτισης και της Πρακτικής Άσκησης.
 • Συμμετοχή σε project πραγματικού χρόνου εργασίας.

Το δυνατό σημείο υπεροχής που διαθέτει ο Δήμος Βόλου είναι και η γεωγραφική του  τοποθεσία που τον  καθιστά μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδος. Αυτό δίνει στο Δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου ένα αίσθημα ευθύνης  απέναντι στην τουριστική αγορά εργασίας .  Ο Τουρισμός στη χώρα υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 220.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η Τουριστική εκπαίδευση που προσφέρεται στο Δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου έχει ως στόχο τη δημιουργία επαγγελματιών με ευρεία επιστημονική γνώση και αναπτυγμένες δεξιότητες και προσόντα, που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής αγοράς. 

Γνωρίζοντας ότι στις μέρες μας οι απαιτήσεις για μια θέση εργασίας δεν είναι μόνο τα ειδικά τυπικά προσόντα αλλά και οι εξειδικευμένες γνώσεις το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου στοχεύει στην ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Δεξιότητες επικοινωνίας,  διαπραγμάτευσης, επίλυσης προβλημάτων,  λήψης αποφάσεων,  συμμετοχής σε ομαδική εργασία, ικανότητα εντοπισμού των δεξιοτήτων των κατάλληλων ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Η Πρόεδρος κ. Αναστασία Μορφογιάννη  και το Δ.Σ. της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ , πρόκειται να εισηγηθούν την ένταξη και νέων ειδικοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους νέους και νέες να σπουδάσουν στον τόπο τους με πολύ χαμηλό κόστος .

Σήμερα το Δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου διαθέτει  4 τομείς με 13 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ                              Στον Τομέα  των Εφαρμοσμένων Τεχνών  λειτουργούν οι ειδικότητες :

 1. Γραφιστικής Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων
 2. Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση & Σχεδιασμός Αντικειμένων
 3. Τέχνη Φωτογραφίας
 4. Συντήρηση Έργων Τέχνης & αρχαιοτήτων
 5. Κεραμική Τέχνη
 6. Τεχνικό Τεχνολογίας Ενδύματος & Υποδήματος – Σχεδιαστή Μόδας
 7. Τεχνικό Χειροποίητου Κοσμήματος & Σχεδιασμού Κοσμήματος

Στον Τομέα του Τουρισμού  οι ειδικότητες είναι:

 1. Τεχνικός Μαγειρικής - Αρχιμάγειρας
 2. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
 3. Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής

Στον Τομέα της Πληροφορικής

 1. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών,
 2. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, (web designer, developer, video games),

Και στον τομέα των Οικονομικών

 1. Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου- Φοροτεχνικού Γραφείου.

Αν και η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερη , καθώς θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ ,το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου δηλώνει έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους και παλιούς σπουδαστές  καθώς έχει προμηθευτεί το απαραίτητο υγειονομικό υλικό προστασίας αλλά και μια πλατφόρμα για εξ αποστάσεως μαθήματα, σε περίπτωση ανάλογης οδηγίας από το Υπουργείο και έτσι δε θα χαθούν ώρες κατάρτισης για τους σπουδαστές .

Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της  σχολής  Χείρωνος-Φεραίου 1 καθημερινά 9:00-15:00 και στο τηλέφωνο 2421056446

https://www.facebook.com/100002144988715/videos/3285750681506399/ 

https://www.taxydromos.gr/Topika/380761-xamhlo-kostos-kai-ypshlh-poiothta-spoydwn-sto-iiek-dhmoy-boloy.html?fbclid=IwAR1nFhMjjcPVv9ogjiu9qrxNHFFtop321aTJB3Btb7oGlWHAVUF6_GLSjbU#.X1stfRhi3VY.facebook

https://www.ertflix.gr/ert3/11sep2020-kathe-mera-ellada/