Follow us

Τα Νέα μας

‘New Technologies in VET’ Erasmus+ project για το ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ στην Τσεχία

Με επιτυχία υλοποιήθηκε το νέο Erasmus+ project, ‘New Technologies in VET’ του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου, στην Πράγα, το διάστημα 26/4 – 11/5/2022.     Στη δράση συμμετείχαν 4 Σπουδάστριες και 2 Εκπαιδεύτριες της ειδικότητας Σχεδιαστή Μόδας καθώς και 1 Σπουδαστής και 1 Εκπαιδευτής της ειδικότητας Φωτογραφίας.  Η ομάδα παρακολούθησε μαθήματα στην Ανώτερη Σχολή Μόδας της Τσεχίας, Vosonspso και ήρθε σε επαφή με τη Σχολή Φωτογραφίας Panska.

Τα εργαστήρια στη σχολή Vosonspso και οι δράσεις κατά τη διάρκεια της κινητικότητας είχαν σαν στόχο την επιμόρφωση, την ενίσχυση της γνώσης, την επαφή με τεχνικές και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και την εύρεση τρόπων συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές, γλωσσικές και πολιτισμικές καταβολές. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν στον σχεδιασμό           (digital clothing design, art techniques in practice, technical sketches, graphics systems - με ειδικό μαγνητικό, pad και στυλό – figural drawing ) και στην παραγωγή ενδυμάτων και αξεσουάρ (digital patternmaking, patternmaking techniques, sewing activities με μηχανές - εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ). Εργάστηκαν επίσης στον σχεδιασμό ανθρώπινου σώματος και τη δημιουργία ρούχου σε κλίμακα ενώ ενημερώθηκαν για τον σχεδιασμό και τη  δημιουργία παπουτσιών και αξεσουάρ.

Στο πλαίσιο της ομαδικής εργασίας, εμπνευσμένης από τον πολιτισμό της Τσεχίας, εργάστηκαν με παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές. Η δημιουργία ρούχων, όπως και το σύνολο της ομαδικής εργασίας με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών, μηχανών και εργαλείων, ταυτόχρονα με την εξοικείωση, έδωσε  αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Η ύλη μαθημάτων, η τεχνογνωσία, οι επιχειρηματικές πληροφορίες και γενικά τα δεδομένα που δόθηκαν στους συμμετέχοντες με τη μορφή φωτοτυπιών, εντύπων ή ηλεκτρονικών αρχείων, πρόσφεραν τη δυνατότητα λήψης συνεχούς γνώσης, όχι μόνο  στους συμμετέχοντες αλλά και  στους υπόλοιπους σπουδαστές και εκπαιδευτές του Ι.Ι.Ε.Κ. προσθέτοντας ταυτόχρονα αξία στην  εκπαίδευση - κατάρτισή  και στην εργασία τους.

Η ομάδα της ειδικότητας φωτογραφίας εργάστηκε, με τη φωτογράφηση Μόδας, το photoshop, την καταγραφή  δράσεων και το photo - video editing (σε υπερσύγχρονους υπολογιστές της Vosonspso ), ενώ ενημερώθηκε, για τα μαθήματα και τον εξοπλισμό που αφορούν τη φωτογραφία, το video, την τηλεόραση καθώς και τα δεδομένα του επαγγέλματος στην Τσεχία , από Καθηγητές της σχολής Panska.

Η επαφή με τον ‘κόσμο’ του Ενδύματος, της Μόδας, της Φωτογραφίας και του Πολιτισμού στην Τσεχία, η ενημέρωση για δεδομένα που κάνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας ευκολότερη και η καλλιέργεια της Ευρωπαϊκής συνείδησης και συλλογικότητας αποτέλεσε εξίσου ένα σημαντικό κομμάτι της δράσης. Το Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο με τον πλούτο που διαθέτει σε ενδύματα παλιότερων εποχών, το Μουσείο u(p)m και τα παραρτήματά του, το Μουσείο του Mucha, η Εθνική Πινακοθήκη με έργα διακεκριμένων δημιουργών ( Miro, Picasso, klimt, Lautrec κ.α. ), το Εθνικό Μουσείο με τα άπειρα και ποικίλου ενδιαφέροντος εκθέματα ( ειδικά η εντυπωσιακή πτέρυγα του 20ου αι. με αυθεντικές στολές και ρούχα), τα Μουσεία του Κάστρου, το Μουσείο Μοντέρνας τέχνης DOX ( με την πλούσια συλλογή σε βιβλία μόδας ), το Τεχνικό Μουσείο, η Annual Prague photo 2022 έκθεση, η Checz Photo Awards έκθεση, η gallery  Leica, η GASK Gallery ( Kutna Hora), το Atelier της Bianca Matrazi, το Atelier της Leeda,  η έκθεση ‘Reklama Polygraf Obaly ( με τελευταίας τεχνολογίας προϊόντα, για την εκτύπωση υφασμάτων, φωτογραφιών κ.τ.λ. καθώς και  το 3d printing ), τα καταστήματα επώνυμων Τσέχων και διεθνούς φήμης Σχεδιαστών - Οίκων Μόδας της οδού Pariska (και όλης της συνοικίας) και οι παραστάσεις θεάτρου ( Radio Robot ) και χορού ( Phoenix ) με τα εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά, προσέφεραν στους συμμετέχοντες πολλές πολιτισμικές εμπειρίες.

Τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες επιτεύχθηκαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό, όλοι έλαβαν επίσημη αναγνώριση (Certificate of Participation ) για τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες, ενώ θα λάβουν και πιστοποιητικό Euro pass του ΕΟΠΠΕΠ. Η αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων  θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα με την εφαρμογή αυτών στις εργασίες που αναλαμβάνουν οι σπουδαστές και την εφαρμογή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΙΕΚ.

Το Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ σαν εκπαιδευτικός οργανισμός με  σχεδιασμό, που οδηγεί στη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στη δυναμική των καιρών και να απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η  Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση - ένα σημαντικό μέσο της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την εκπαίδευση - συμβάλλει στην επίτευξη πολλών και ποικίλων οικονομικών και κοινωνικών στόχων, ενός υψηλού επιπέδου απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας προς όφελος μιας βιώσιμης ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας των νέων.

Η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ  κα Σοφία Χάλαρη καθώς και η Δημοτική αρχή του Βόλου ενισχύουν και προωθούν  αντίστοιχες Ευρωπαϊκές δράσεις, τα  οφέλη των οποίων  μέσω των προγραμμάτων Erasmus+ δεν σταματούν με την αποφοίτηση των σπουδαστών, αλλά συνεχίζονται και στην μετέπειτα πορεία τους στην αγορά εργασίας.