Follow us

Τα Νέα μας

Συνεργασία της ειδικότητας Σχεδιαστή Μόδας του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου με το ΚΔΑΠ Νεάπολης

Τον «Δον Κιχώτη» ανεβάζει το ΚΔΑΠ Νεάπολης

Τοπικά: 2022-06-11  Εφημερίδα Ταχυδρόμος

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Δον Κιχώτης» ανεβαίνει την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ., στο κλειστό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας (Μανδηλαρά και Σταδίου). Η παράσταση ανεβαίνει από τα τμήματα Θεατρικής και Μουσικοκινητικής Αγωγής, Μουσικού Συνόλου και Χορού του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της γιορτής λήξης των χειμερινών εργαστηρίων.

Το θεατρικό κείμενο της παράστασης βασίζεται στο κλασικό έργο λογοτεχνίας του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ Ντε Θερβάντες Σααβέρδα «Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας» και στο βιβλίο «Δον Κιχώτη, είσαι εδώ;» του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Η υπόθεση του έργου είναι γνωστή σε όλους: «Απ’ όλα στη ζωή του ο Δον Κιχώτης πιο πολύ αγαπούσε τα βιβλία. Τ’ άνοιγε και διάβαζε για ιππότες γενναίους, για δράκους, για γίγαντες, για νάνους μοχθηρούς, για πρίγκιπες λεοντόκαρδους, για κυράδες όμορφες σαν τα κρύα νερά, για μάγισσες και για πύργους. Όλες οι περιπέτειες του κόσμου είναι γραμμένες μέσα στα βιβλία του… Όλες! Μα στην ήσυχη αυλίτσα του σπιτιού του περιπέτεια δε χώραγε καμιά. Κι έτσι, το αποφάσισε ο Δον Κιχώτης: βρήκε μια σκουριασμένη περικεφαλαία, καβάλησε τον δύστυχο Ροσινάντε του, πήρε μαζί τον πιστό Σάντσο Πάντσα και ξεκίνησε να διαφεντέψει τη γη και τη θάλασσα και τις καρδιές μικρών και μεγάλων…»

Στα εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής του ΚΔΑΠ Νεάπολης δίνεται έμφαση στην ψυχαγωγική και παιδαγωγική διάσταση του θεάτρου, αφού μέσα από την εφαρμογή των τεχνικών του δράματος κατακτάται η γνωριμία των παιδιών με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, η ψυχική και σωματική τους έκφραση, η ανάπτυξη της γλωσσικής επικοινωνίας και η ένταξη στην ομάδα. Καλλιεργείται και εκδηλώνεται μια σκηνική συμπεριφορά των παιδιών που στηρίζεται στη γνωριμία με τις εκφραστικές τους δυνατότητες, στη δυναμική της ομάδας και τα στοιχεία του θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Τέλος, με την κορυφαία στιγμή έκφρασης του θεάτρου, τη θεατρική παράσταση, τα παιδιά πραγματοποιούν έμπρακτα τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν λάβει για το θέατρο, κατακτούν την ψυχική και πνευματική ανάπτυξη και την ελευθερία της έκφρασης και δημιουργίας.

Στην παράσταση συμμετέχουν 50 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 12 ετών.

Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Κατερίνα Τσιώνα (θεατρολόγος)

Υπεύθυνες των τμημάτων θεατρικής αγωγής: Ασημένια Ζήση (θεατρολόγος), Κατερίνα Τσιώνα (θεατρολόγος).

Υπεύθυνη των τμημάτων Μουσικού συνόλου και Μουσικοκινητικής αγωγής: Θεοδώρα Μαγαλιού (μουσικός).

Υπεύθυνη των τμημάτων Χορού: Ελένη Φραγκουδάκη (καθηγήτρια χορού).

Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικού και σκηνικών αντικειμένων: Χαράλαμπος Φωτόπουλος (εικαστικός).

Σχεδιασμός και κατασκευή καπέλων: Μαρία Χαμπέρη (ζωγράφος).

Σχεδιασμός και κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Γεωργαντζά, Ελένη-Ελλάδα Δαμιανού, Μαριάννα Κώστα, Ελένη Μέλλη (ειδικότητα σχεδιαστή μόδας του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) με την επιμέλεια της εκπαιδεύτριας Όλγας Οικονόμου.